PÄÄOSASSA VALAISTUS

Kun aloitimme uuden kodin suunnittelun perheellemme, sille oli vaatimuksena kolme asiaa: hyvä arkkitehti, ympäristön ja näkymien huomioiminen sisätilojen suunnittelussa sekä hyvä valaistus.

Image-1 (002)

 

Jo edelliseen taloon olimme osanneet itse huomioida valaistuksen merkitystä tunnelman luojana ja asumismukavuuden lisääjänä, joten tällä kertaa päätimme ottaa heti ammattilaisen suunnittelemaan koko talon valaistuksen. Tähän tehtävään valittiin Winled.

Sisätiloille vaatimuksena oli lähes kaikkien tilojen tunnelmavalaistus epäsuoralla valolla toteutettuna LED valaisimilla sekä toimiva työvalaistus siellä missä sitä tarvitaan. Erityishuomiona tuli autotallin hyvä työvalaistus, jossa pyöräilyharrastaja pystyy myös huoltamaan harrastusvälineitä ja käsittelemään pieniä osia ilman että tarvitsee tuskailla riittävän valaistuksen kanssa. Ulkotiloille toivoimme näyttävää ja arkkitehdin suunnitteleman talon parhaita puolia korostavaa valaistusta. Lisäksi tuli huomioida kulkureittien riittävä valaistus.

image6

Valaistussuunnitellun prosessi alkoi syksyllä suunnittelijan puhelinsoitolla ja puhelinpalaverilla. Tällöin käytiin läpi meidän toiveet valaistukselle sekä millaisia valaisimia toivomme taloon. Valitsimme sisälle valkoiset, neliskanttiset valaisimet ja mustat valaisimet ulos.

Ensimmäinen suunnitelmaluonnos tulikin pian ja se näytti jo kokonaisuutena erittäin hyvältä. Pieniä muutoksia jouduttiin tekemää, kuten muuttamaan pyöreinä tulleet kattopaneelit neliskanttisiksi, kuten olimme toivoneet. Tässä vaiheessa astuivat viivästykset kehiin. Ensimmäisiä muutoskuvia odotimme yli kuukauden, kun niitä lopulta kyseltiin, oli suunnitelma unohtunut lähettää meille sähköpostilla. Myös toisia muutoskuvia jouduttiin odottamaan reilun kuukauden verran, nyt suunnittelijan poissaolon vuoksi. Jossakin välissä myös tarjousta valaisimien hinnoista jouduttiin odottamaan. Lopulta valaistussuunnitelman viimeiset hiomiset Winledin kanssa teki sähköurakoitsijamme, joka on Winledin jälleenmyyjä. Oli muuten erittäin kätevää, sillä nyt kaikki himmentimet tulivat varmasti oikeisiin paikkoihin!

Winledin valaistussuunnitelmaan sisältää meidän kohdalla lopulta talon sisätilojen valaistuksen ja vain osan kylpyhuoneen valaistuksesta, sillä sinne ei löytynyt Winledin valikoimista sopivia kattovalaisimia. Ulkotiloissa suunnitelma sisältää taloon kiinteästi sijoittuvat valaisimet, pihan muun valaistuksen suunnitteli pihasuunnittelija.

image7

Jo näin suunnitelma vaiheessa valaistus näyttää upealta ja 3D –kuvat talosta kaikki valot päällä kertovat todella paljon siitä, miltä valaistus tulee näyttämään. Sähkösuunnittelijamme oli tyytyväinen kattavaan valaistussuunnitelmaa, joka helpotti hänen työtään erittäin paljon. Sähkösuunnitelmassa valaistuksen osalta lisättiin vain periteiset kattokannet sekä kylpyhuoneen kattovalaistus. Taloon tulee ABB free@home kodinohjausjärjestelmän, jonka kanssa valaistusuunnitelma saatiin sovitettua yhteen pienellä hienosäädöllä.

Pääosin suunnitteluvaihe on mennyt hyvin ja olemme suunnitelmaan erittäin tyytyväisiä. Harmillisesti suunnitteluaika teko venyi kohdallamme kuitenkin melko pitkäksi, osittain suunnittelijasta johtuvista syistä, mutta myös meidän muutokset ja palaute suunnitelmaan venyivät usein. Tämä ei onneksi loppujen lopuksi haitannut, sillä koko rakennusprojekti viivästyi usealla kuukaudella muista syistä.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s